Passivering

Steel-Tech udfører passivering og dekontaminering. Passivering er typisk en 22% salpetersyre uden tilsat “aktivator” (flussyre), og processen fjerner ikke de skadelige anløbninger. Passivering kan derfor ikke bruges til svejste emner uden en forudgående bejdsning.

Den store force ved passiveringen er, at stålets naturlige passivlag styrkes, hvorved korrosionsbestandigheden maximeres. Oveni påvirker passiveringen ikke stålets overfladeruhed, hvorfor processen er optimal til behandling af slebne emner eller andet, hvor der ikke er anløbninger.

Vor tredje proces er dekontaminering, som typisk udføres med en noget svagere, ikke-oxiderende syre såsom fosforsyre, citronsyre, myresyre o.lign. Formålet med en dekontaminering er typisk at fjerne alt det, der ikke er rustfrit, altså rustaflejringer (inkl. rouge), ikke-metalliske indeslutninger og andet. Dette kan også ske med en bejdsning, men dekontamineringen har to store fordele: Dels sker dekontamineringen med en meget mindre aggressiv syre, og dels påvirker processen ikke stålets overfladeruhed.

Især sidstnævnte er vigtigt, idet processen derved kan anvendes til behandling af forurenet medicinsk udstyr. Billedet lige ovenfor viser således et opskåret rør af AISI 316, der forud for behandlingen var belagt med et tykt lag af rouge (jernoxider). Efterfølgende ruhedsmålinger dokumenterede, at processen overhovedet ikke havde påvirket selve det rustfri stål.

Dette ses også fra nedenstående billeder. Det venstre viser et højglanspoleret emne efter dekontaminering, og også her viste processen sig i stand til at rense emnet 100% uden at påvirke emnet.

Endnu mere “krakilsk” er Erik Frandsens kunstværk Langkærtønden, opstillet i juni 2006 ved Tilst, Århus. Også her skulle stålet (316) behandles uden at der skete nogen ændring i ruhedsprofilen, hvilket blev klaret ved hjælp af Steel-Tech’s Overfladerens.

For alle vore processer gælder det, at vi gerne udfører dem på vor fabrik i Brøndby.